Vi ses väl på Lidaloppet?

På söndag 23/10 går Lidaloppet av stapeln. Det här är ett lopp som funnits i några år. Vinsten från loppet går till Bröstcancerfonden Amazona.

Med på dagen finns Katarina Woxnerud och visar den nya appen Bröstcancer – återfå rörlighet.

Bröstcancer_Rörlighet_TEXT_TONPLATTA_logo

Kom du också till Lidaloppet på Lida friluftsgård och slå två flugor i en smäll: donera pengar till det viktiga bröstcancerarbetet OCH motionera! Du kan gå, jogga, springa banan och välja mellan 5 km och 7,1 km trail.

Läs mer på Lidaloppets hemsida.

Terese Alven uppmärksammar appen och rosa månaden

På Amelia.se finns bloggaren Terese Alven som även är känd för sin blogg ”Spark i baken”. Terese skriver om rosa månaden och uppmärksammar där appen Bröstcancer – återfå rörlighet.

terese-alven-header-kopia-2

Otoligt skoj att se appen spridas och jag känner en stor tacksamhet för exempelvis Terese som gör det – det hjälper till att sprida appen till dem som verkligen kan dra nytta av den.

Yogaevent mot bröstcancer

I går (lördag) arrangerade Yogobe ett yogamarathon i Stockholm mot bröstcancer. Eventet var i sambarbete med BRO (Bröstcancerföreningens riksorganisation). Mellan kl 07.00 och 19.00 erbjöds klasser Nivana Yoga Studie, och man kunde delta vid en klass, eller vid flera.

2016-10-15-11-52-30

Jag var på plats mellan kl 11-13 och visade och pratade om min nya app ”Bröstcancer – återfå rörlighet”. Appen innehåller enkla övningar för att återfå rörlighet i skuldrorna – och åter kunna andas djupt – efter behandling, ingrepp och ev operation. I dag verkar det inte finnas någon samlad plan med övningar hur man kan starta och gå vidare. Det här är mitt bidrag. Enkla övningar där man tränar efter egen förmåga. Lätt och långsamt tillsammans med andningen. Nu vill jag sprida vetskapen om appen så de som verkligen kan dra nytta av den nås av informationen.

2016-10-15-11-57-39

På plats fanns även bröstcancerföreningen Amazona med försäljning av olika saker till stöd för deras verksamhet. Den som köper del 2 i min app (gratis att ladda ner) bidrar med 5 kr till Amazonas verksamhet.
Amazona hade ”lösbröst” med sig där man kunde lära sig hur man känner igenom sina bröst själv, och framför allt fick man känna hur en ”knöl” kan kännas. Riktigt värdefullt! Jag kan varmt rekommendera dig att söka upp Amazona vid ett event som de har och se om du kan få klämma på bröstet.

2016-10-15-11-59-06

Själv har jag alltid undrat över hur en ”misstänkt” knöl kan kännas. Självklart förstår jag att de kan kännas olika, men vad är det man letar efter? En knöl, okej. Men hur kan den kännas?

Jag har självkänt på mina bröst med lite ojämn regelbundenhet och alltid funderar över vad det är jag ska känna efter. Det finns som sagt alltid knölar i brösten, framför allt när man är yngre och framför allt i samband med småbarn. Att känna på sig själv är som sagt ett sätt att lära känna sina egna bröst och vilka knölar man har naturligt. Det man känner efter är förändringar.
Att nu få känna på det konstgjorda bröstet hur en knöl kan kännas var en otroligt bra bekräftelse. Det är något som jag tycker att alla borde få chansen att göra.

Yogaklasserna var otroligt uppskattade. Det är så härligt att se vilka olika energier klasserna kan skapa. Vissa klasser hade syfte avspänning – och där kom deltagarna ut med lugna leenden och med lugn energi. Andra klasser var mer dynamiska och efter dem kom deltagarna ut energirika och med glada leenden.

2016-10-15-11-56-59-2

Stort tack för dagen Yogobe! Hoppas ni kunde donera en stor summa till BRO. Och tack till deltagare liksom Amazona. En riktigt fin dag!

Unik chans under oktober månad

Under oktobers Rosa Månad har du som laddar ned appen ”Bröstcancer – återfå rörlighet” en unik möjlighet att köpa brösthandsken Sensi Femme till specialpris.

Du betalar endast 69 kr (+ 19 kr porto).

sensi-femme

Sensi Femme är en handske som hjälper dig att självundersöka dina bröst. Vi gillar den eftersom:
* handsken påminner dig om att undersöka brösten en gång per månad
* med handsken får du bättre känslighet i fingrarna och du glider bättre över huden
* du får lite mer distans till att det är ditt eget bröst som du undersöker, vilket många kan tycka är lite skönt.

Genom att självundersöka sina egna bröst kan man lära känna sina egna knölar i brösten och därigenom upptäcka om något ändras. Tidig undersökning kan göra att man slipper oroa sig i onödan – eller göra så man får rätt behandling eller åtgärd direkt. Det är ett otroligt viktigt sätt att bidra till sin egen hälsa.
Läs mer om Katarina Woxneruds (skapare av appen) egen upplevelse av handsken och undersökning.

Beställ Sensi Femme här och ange ”App” i fältet för meddelande. Då får du rabatten.

Eller swisha in summan tillsammans med dina kontaktuppgifter till  0708-82 46 12. Skriv även då ”app” före ditt namn.

Nu är appen ute på AppStore

I går kväll blev appen ”Bröstcancer – återfå rörlighet” slutligen godkänd. Anton Johansson, som har arbetat hårt med appen för att få den klar har gjort ett fantastiskt jobb. Stort tack!

Appen finns till en början endast på AppStore för iPhone men jag planerar att släppa den på Google Play senare i år.
Appen är kostnadsfri och du får med dig nivå 1-2 i träningen.Därefter kan du köpa nivå 3-6 för 40 kr varav 5 kr går till en utvald bröstcancerförening som idag är Amazona

Bröstcancer_Rörlighet_IKON_TEXT_logo

Tanken med appen är att ge förslag till rörelser för att återfå rörlighet i axel/skuldra/bröstkorg och att åter kunna andas djupt och smärtfritt igen.
Många kvinnorna har genom åren vänt sig till mig och bett om råd och tips kring detta. Många har varit i aktiv ålder, från 20 år upp till 55 år. De har motionerat, levt sunt, rört på sig i vardagen. Att nu lämnas med en arm som man knappt får upp till axelhöjd, svullnad i arm och hand, och/eller en bröstkorg som stramar vid varje djupt andetag känns inte som ”friskt”. Man vill kunna leva igen – inte bara överleva sjukdomen.
Jag har hittat skrämmande lite kring detta ämne och det verkar inte finnas några samlade förslag på hur man kan göra. Det här är mitt bidrag. Jag säger inte att det är det enda, det rätta eller det bästa. Det är bara ett sätt, som ger stegvisa övningar. Att bara ha en plan att följa kan kännas otroligt skönt – man är i alla fall på väg!

Ladda gärna ned appen och ge dina tankar om innehållet.

Bakgrunden till appen

Jag har under många år fått förfrågan från kvinnor som själva drabbats av bröstcancer att göra något träningsprogram eller skriva en bok om hur man kan komma tillbaka till normal rörlighet, fungerande vardag och vanlig träning efter att behandlingen är avslutad.

Många berättar att de knappt får tillbaka normal rörlighet i skulderpartiet när de friskskrivs, men när de frågar vad de ska göra och hur de ska träna för att komma tillbaka så får de svävande svar, någon övning ritad på ett papper och lite allmänna råd. Men de saknar ett strukturerat program att följa och råd som gör att de kan stegvis bli bättre. Några övningar är bra, men vad gör man när de är ”klara”? Hur fortsätter man?

Många av kvinnorna som vänt sig till mig har levt ett aktivt liv innan sjukdomen och många har tränat på olika nivå. Men efter behandling, operation, strålning och annat så kan de knappt få upp armen över axeln eller att röra den obehindrat över huvudet eller bakom kroppen. De känner sig begränsade och fortfarande ”sjuka” eftersom de inte klarar av vardagen.

Med det som grund har jag tagit fram enkla övningar för att öka rörligheten stegvis i skulderpartiet. Övningarna grundar sig på andning och generella rörlighetsövningar för att själv öka rörelseomfånget. Allt sker i egen takt och efter egen förmåga. Inget ska göra riktigt ont, men visst kan det spänna och dra lite när rörelserna är ovana.

Övningarna har jag lagt ihop till en app i 6 olika nivåer. Strukturen och grunden i appen kommer från min andra app MammaMage, som handlar om att komma tillbaka efter en förlossning och graviditet. Du som tidigare har sett MammaMage känner igen layouten och upplägget. Den största skillnaden är att du i denna app själv kan välja vid vilken nivå du vill träna.

Stort lycka till!

Appen för godkännande

Appen ”Bröstcancer – återfå rörlighet” ligger nu för godkännande på AppStore. Vi startar med iOS systemet för iPhones för att köra igång med träningsprogrammet. Därefter tittar vi på att även gör appen tillgänglig för Androider och Google Play.

Bröstcancer_Rörlighet_IKON_TEXT_logo

Vi hoppas att appen snabbt blir godkänd. Övningarna är enkla och baseras på andning och lätta rörelser efter egen förmåga. Det är inget som är skadligt, så länge som du stoppar rörelsen innan det gör ont. Om du är det minsta osäker ska du alltid fråga din läkare eller fysioterapeut om övningarna är något för dig.

Vi hoppas att appen finns på marknaden inom en vecka så alla får tillgång till den via sin iPhone.